Fakty a mýty o prírodnom hodvábe

  • by

“Prírodný hodváb spoznáte podľa toho, že je hladký a lesklý, príjemný na pokožku”

Je to Mýtus. Z hodvábnch vlákien sa tká množstvo druhov hodvábnych tkanín, z nich len niektoré sú hladké a lesklé – najviac sa leskne satén. Hodvábna látka vôbec nemusí byť hladká, záleží na tom, z akých vlákien je tkaná, napríklad buretový hodváb, dupion či šantung sú uplne odlišné od saténu.

“Prírodný hodváb sa nemie prať , len chemicky čistiť”

Je to Mýtus. Zas záleží na druhu tkaniny, väčšina hodvábnych tkanín znesie jemné pranie, dokonca aj pranie v práčke. ALE , niektoré tkaniny sú natoľko háklivé, že je naozaj rozumnejšie dať ich vyčistiť v čistiarni. Hrozí totiž, že aj niekoľko tisícové šaty z vyšívaného šifonu sa stanú po prvom nešetrnom praní nepoužiteľné.

“Púšťanie farby pri praní je kvalitatívna chyba”

Je to Mýtus. Prírodné materiály všeobecne, nielen hodváb, ale aj ľan, vlna, koža, či bavlna nedržia farby tak, ako syntetické materiály, takže praním púšťajú farbu, preto ich vždy perte zvlášť. Okrem toho, farby extrémne vyťahuje aj slnko, preto pozor, nikdy ich nesušte na priamom slnku.

“Hodváb je veľmi náročný na údržbu.”

Je to Fakt. Tým, že hodvábne vlákna sú obzvlášť tenké, sú náchylné na poškodenie, hlavne vzájomným odieraním, vlákna sa od seba vzájomne ľahko oddeľujú. Je to daň za ten luxus.

“Hodváb prospieva zdraviu pleti, vlasom a psychike”

Či hodváb prospieva pleti a vlasom testujú roky kozmetické firmy, mnohé prípravky uvádzajú v zložení “výťažky z hodvábu”, tak snáď niečo na tom bude. Veď, otestujte sami , na hodvábnej obliečke, šatke, blúzke, košieľke … vašej psychike určite prospeje jemné pohladenie hodvábneho odevu….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *